TOPlist
(c)1997-2007 TOPlist, Kontakt Slovensko

Gilgamesh ... prečo tak a nie inak ?

22.09.2012, 13:57, Ľubica Janigová

Chvíľami sa mi zdá, že život plynie veľmi rýchlo a nové situácie striedajú tie staré...ale sľuby sa majú dodržiavať...tak čítajte...


V polovici augusta sme privítali v našej CHS nový vrh pražského krysaříka. Narodil sa nám psíček, čierny s pálením, podobne, ako to bolo v zhruba rovnakom období roka minulého. Tam som , žiaľ, boj o jeho život z mne neznámych a nepochopiteľných príčin prehrala, uhynul na tretí deň. Poviete si: ,, Prirodzený výber. " Možno, ale keď človek chová hociaké zvieratá s patričnou mierou lásky a hlbokého záujmu o rasu, plemeno, druh...v takýchto chvíľach silne pátra po tom, kde spravil chybu. Je iné, ak odíde zviera staré, možno choré...bolí to, ale poviete si, že prišiel čas...prijať nevysvetliteľnú smrť novorodenca som celkom nedokázala dodnes, aj preto, že bol z vytúženého spojenia. Keďže verím, že pôsobenie ľudskej myšlienky má veľký vplyv na veci okolo nás a nás samých , nechala som sa uniesť pri výbere mena pre nášho nového psíka touto príhodou a podotýkam, že je pravdivá. Rozprávala ju stará matka môjho manžela veľmi, veľmi dávno...v dedine, kde žila, žili aj manželia, roľníci, ktorí nikomu nič zlé neurobili. Jediné, čo spáchali bolo, že sa zobrali proti vôli svojich rodičov, každému z nich bol naplánovaný iný partner pre život. Však viete...kedysi sa tiež  brali ľudia pre majetky. Mladý pár sa snažil splodiť potomka. Dariť sa darilo, ale dieťatká im zomierali do pár mesiacov po narodení. Keď sa situácia opakovala celkom 9 krát, zúfalí manželia začali hľadať riešenie...dopočuli sa , že v Starom Hrozenkove, dnes obci na hraniciach Česka a Slovenska, žijú bosorky, ktoré im s problémom  určite poradia. Kto by nevedel, je to hraničná obec na druhej strane ,, čiary,, za Drietomou. 

Išli, našli bosorky v odľahlých chtrčiach na hrozenkovských lazoch a dozvedeli sa liek na svoje trápenie. Bosorky hneď zistili, že mladý pár nejaký neprajník preklial, aby sa nikdy nedožili a nevychovali zdravého potomka. Ich rada znela : ,, Keď sa Vám narodí dieťa, neváhajte a hoci by vás odhovárali, rodina , susedia, farár , dajte mu také meno, aké nie v dedine , ale široko-ďaleko nie je a dlho nebolo."

Čuduj sa svete. Manželom sa narodil syn. A oni neváhali a v duchu rady bosoriek zo Starého Hrozenkova, dali mu meno Adolf. Pre tú dobu a tieto naše kraje, meno viac ako nezvyklé, keďže sa dedina hemžila samými Jozefmi, Jánmi, Ondrejmi, Zuzami, Katami atd.

A verte, to dieťa, Adolf,  prežil...

Viac detí nemali. Ale vytúženého syna nakoniec vychovali.

A pointa...aj mne z nepochopiteľných príčin uhynul psíček, očakávaný vrh ,, G,,  Teraz prišiel nový, vrh ,, G,, s rovnakou pôrodnou váhou! , po rovnakom otcovi...tak som v duchu tejto príhody hľadala meno nevídané, u krysaříčka ešte nepoužité, proste jedinečné... preto Gilgamesh. A ešte pre niečo. 

Asi neviete, o čom je Epos o Gilgameshovi.

Gilgamesh, syn bohyne a človeka, hľadá bylinu nesmrteľnosti , aby sa vyhol smrti. Nájde ju, ale keď zaspí, zožerie mu ju had a on definitívne o nesmrteľnosť prichádza. Lenže  bohovia mu radia  , aby nezúfal, aby si radšej namiesto hľadania nesmrteľnosti vychutnával život pozemský.  Človek nemôže nájsť večný život, ale svojím dielom a hrdinstvom si môže zabezpečiť večnú slávu a žiť v pamäti ľudí navždy. Preto : ,, Kto, keď nie ja, kedy , keď nie teraz ! " ... tak som sa do toho vrhla ,,po hlave ,, a možno nás čaká ďalšie prekvapenie...ale o tom nabudúce. :-D

 
« Späť